Hyperventileren stoppen

Hoe kun je hyperventileren stoppen

Hyperventilatie stopt niet vanzelf: je moet kalmeren en tot ontspanning komen. Het beste is om rustiger te leren ademen en het koolzuur niet te laten ontsnappen. Daarnaast zijn er veel verschillende oefeningen om je hyperventilatie de baas te zijn.

Tips om om te gaan met hyperventilatie

Oefeningen helpen je hyperventilatie te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat je lichaam echt kan overschakelen naar een nieuwe manier van ademen. Lees onderstaande tips over hoe je om moet gaan met hyperventilatie.

1. Meet je ademfrequentie: Adem in rust niet vaker dan 10 keer per minuut. Wanneer je vaker dan 10 keer ademt, probeer dan het aantal keer per minuut naar beneden te brengen.
2. Verleng je uitademing: Wanneer je voelt dat je weer wilt inademen, wacht je een paar seconden.
3. Neem oefentijd: Doe af en toe een oefening waarbij je je uitademing langer maakt. Doe dit 3x 3 minuten.
4. Buikademen: Leg je handen op je buik en volg je ademhaling. Hiervoor gebruik je je middenrif. Je organen krijgen dan een kleine massage en je komt tot rust.
5. Genieten: Sta eens stil bij alle leuke positieve dingen die je vandaag hebt gehoord, gezien, gevoeld. Geniet van de dingen die je doet.
6. Meetoefening: Pak potlood en papier en zet je stopwatch op 1 minuut. Vervolgens ga je voelen wanneer je inademt en tekent een lijntje omhoog. Bij het uitademen gaat het lijntje naar beneden, het wordt een golfbeweging. Tel hoeveel golfjes je hebt na 1 minuut. Het aantal golfjes laat zien hoe vaak je ademt per minuut. Zorg ervoor dat dit niet meer is dan 10 keer.